op de grens(tussen winter en voorjaar) in denemark - Reisverslag uit Kruså, Denemarken van pieterenmarijke - WaarBenJij.nu op de grens(tussen winter en voorjaar) in denemark - Reisverslag uit Kruså, Denemarken van pieterenmarijke - WaarBenJij.nu

op de grens(tussen winter en voorjaar) in denemark

Door: marijke en pieter

Blijf op de hoogte en volg

22 Maart 2009 | Denemarken, Kruså

We zitten nu in Krusa vlak over de grens in Denemarken. Tot nu toe valt de tocht niks tegen.

Op maandag 9 maart stapten we op de fiets. Uitgezwaaid na een goed ontbijt. Over de Veluwe liep onze route op weg naar Frank (neef van Marijke), Ellen, Niki en Mila. Onderweg regende het af en toe een beetje, en af en toe niet. Een mooie route was het wel en met een heerlijke wind in de rug een prima eerste dag. Ellen, Niki en Mila wachtten ons al op. Niki (3 jaar) keek al de hele dag uit naar de komst van Mandarijke en zwarte Pieter. :) en het was dan ook erg gezellig!

De volgende dag was het weer ons iets minder gestemd en vertrokken we met regen, die hield ook niet meer op. Gelukkig nog wel steeds wind mee. Doordat de route nogal slingerde en de weg af en toe onderbroken was schoten we in t begin niet op. Na 24 km op onze teller, wees t bordje richting Zwolle maar 12 km aan. Toen hebben we voor een recht toe recht aan route gekozen die wat minder interessant was. Bij Karin en Bertus (peetouders Marijke) stond de garage al open en konden we zo naar binnen rijden. Ook ditmaal weer erg gezellig met als extra vermaak de net nieuwe zebra vinkjes van Tiemen die een nest probeerden te maken. Ik ben benieuwd of het ze gelukt is.

De volgende ochtend was de lucht mooi blauw en hebben we heerlijk koers gezet naar Emmen. Dat fietst toch wel wat fijner in t zonnetje. In Emmen voor t eerst op de camping. Bij t aanbellen bij de camping werd er niet opengedaan. Vervolgens kwam er een jongen op een brommertje aan. Wij vreesden allebei dat hij kwam meededelen dat de camping dicht was, maar gelukkig viel dat me. We mochten de tent wel neerzetten, vanavond was zijn oom weer thuis.

's Nachts begon t te regenen en dat hield ook overdag weer niet op. Bijna onzichtbaar zijn we Duitsland binnen gefietst. Het enige wat opviel was een schuilhut waar je uit de wind en de regen kunt lunchen. In Duitland zijn we vooral door veengebieden heen gereden in eerste instantie. Het voordeel in Duitsland is dat er overal van die schuilhutjes staan. Je kan er telkens zelfs een paar overslaan. De eerste nacht sliepen we op een thuis camping bij seelter venture. We waren de eerste kampeerders van het jaar. We konden gelukkig binnenzitten, koken en onze kleren drogen. Wat een luxe.

Vanwege toch wat zere knieen zijn we vervolgens naar Westerstede gefietst om een rustdag te houden. Ondanks dat dit de grootste stad in de verre omtrek was, was er eigenlijk niet veel te beleven.

De dag erna wakkerde de wind aan en draaide meer naar nw. Daarom besloten we toen af te zien van bremerhaven en langs de route verder te gaan naar een soort pension. Voor slechts 30 e hadden we een riante kamer voor die nacht. Zelfs met eigen keukentje en badkamer. Wederom een luxe dus!

Na een relatief rustige dag hoopten we bij een manegetje te kunnen kamperen. Gelukkig ging dat inderdaad goed. We konden weer eens binnen zitten in een soort hutje.

De volgende dag was het nog onzeker waar we konden overnachten. De eerste was dicht. Bij de tweede was niemand thuis. Om te bedenken wat we moesten doen gingen we er even bij zitten. Toevallig kwam toen de eigenaar aan. Hij was eigenlijk dicht maar we konden wel voor een nachtje daar staan. Deze man wist enorm veel van de geschiedenis van de streek en vond t leuk van alles te vertellen en te laten zien.

Intussen was het terrein heuveliger geworden en de wind harder (tegen). Op ons laatste traject naar Denemarken moesten we 95 km afleggen. Dat werd een flinke dag. Maar t ging natuurlijk weer prima. Daarbij kwamen we meer en meer over een historische Ochsen weg. Deze weg was vroeger de enige handelsweg tussen Denemarken en Duitsland. Vooral werd er veel gehandeld in ossen vandaar de naam. We zullen de weg nog een tijdje blijven volgen.

Op 19 en 20 maart hebben we mooie wandelingen gemaakt tussen Krusa en Padborg en Sonderhav over de grens. De derde plaats ligt aan een groot fjord tussen mooie bossen, bovendien kon je de lekkerste hotdog eten volgens de informatie mevrouw: nou, die was wel ok. We zitten weer op een prima verzorgde camping met kookgelegenheid en binnenruimte. Van 19 op 20e hadden we wel weer voor het eerst ijs op de tent. Het was -2.

Het volgende bericht proberen we vanuit Fredrikshaven te sturen, alweer aan t einde van de Jutland route. We zullen via een kleine omweg via Skagen daarheen gaan.

Het is gelukt om in silkeborg een paar foto's te plaatsen!!

Statistieken:
Dag 10; 95 km
Totaal; 688 km

• 22 Maart 2009 - 21:58

Sandra:

Gaaf! Heel veel plezier nog!
    Knap aantal kilometers gereden. Ik doe het jullie niet zo 1,2,3 na.

• 22 Maart 2009 - 22:50

Emmy,jan:

marijke en pieter,
    Goed te horen dat jullie al weer allerlei weertype's ervaren hebben.Ook hier ervaren we dat in slechts een omtrek van enkele kilometers.dus niets nieuws,maar we hopen dat ook jullie het voorjaar in al zijn facetten zsm mogen ervaren.

Veel geluk en heel mooi weer,
    groeten,
    emmy en jan

• 23 Maart 2009 - 08:42

Lody:

Haay Marijke en Pieter..

Wat een leuke bijnamen kregen jullie van je nichtje.. haha..

Het klinkt geweldig wat jullie beleven en inderdaad ondanks slecht weer, nog prima door te fietsen..

Ik ga vanavond ook de wintersport opzoeken!! Joechei.. Echt zin in..

Veel liefs en succes verder natuurlijk!

• 23 Maart 2009 - 08:42

Lody:

Ohja..

Trouwens, op de site staat dat jullie nog braaf in Zeist in Nederland zijn...;)

Tip..

• 23 Maart 2009 - 09:17

Sophie:

hoi!
    Leuk om weer even van jullie te horen. Wat gaaf dat jullie zo'n historische route fietsen
    liefs!

• 23 Maart 2009 - 19:26

William:

Eej bikkels! Klinkt allemaal redelijk bar & boos. Maar het tempo zit er, zo te zien, weer goed in. Ben al benieuwd naar de Noorse avonturen...

• 23 Maart 2009 - 20:30

Mar:

Goed om van jullie te horen!! En met weer vele kilometers op de teller, Liefs!

• 24 Maart 2009 - 12:32

Andrea:

Ohw helden,
    ik was deze week in Berlijn daar was het ook al zo koud, hopelijk krijgen jullie wat beter weer!!!
    Dikke kus Andrea