finland op en top - Reisverslag uit Helsinki, Finland van pieterenmarijke - WaarBenJij.nu finland op en top - Reisverslag uit Helsinki, Finland van pieterenmarijke - WaarBenJij.nu

finland op en top

Door: marijke en pieter

Blijf op de hoogte en volg

18 Juni 2009 | Finland, Helsinki

Vanuit jyvaskyla waren we van plan om naar een wandelgebied te gaan. Daar zijn vaak goede slaapgelegenheden. Die konden we alleen niet vinden dus uiteindelijk onze tent midden in t bos opgezet. Al dat goede weer heeft wel zijn keerpunt; MUGGEN! Wel honderd muggen hadden we elk om ons heen, en minimaal zoveel dood geslagen. Pieter heeft na 1 avond alleen op zijn rug al 35 muggenbulten verzameld, en dan zijn de armen benen en hoofd (scheiding is erg populair bij finse muggen) nog niet meegeteld! Gelukkig nam de temperatuur de volgende dagen weer af en was het beter vertoeven, want 30 graden is wel een hele schok na 2,5 maanden niet meer dan 10 graden.

Zo'n 180 km onder jyvaskyla is een populair wandelgebied; evo. Daar moesten wij dan natuurlijk ook heen. Meteen de wandelkaart gekocht en bepaald wat de beste slaapplaats zou zijn. Dat was bij een tentplek, met 9 wc's, 3 vuurplekken, 8 tafels en banken en een gevuld houthok. En dat allemaal alleen voor ons tentje. 's Avonds bleek dat er toch wel wat meer mensen gebruik van wilde maken en stond t afgeladen met auto's, en konden we bijna geen plek vinden om te koken. Bij onze avondwandeling kwamen we ee parkbeheerder tegen die ons vertelde over een bever nest en dam. Leuk om te zien, maar jammer genoeg de inhoud van t nest (2 volwassenen en 3 pasgeboren jonkies) niet gezien.

De volgende dag een wandeling gemaakt van 22 km. Nogal wisselend over grote paden en over hele kleintjes, door alles tussen oud bos en vers kaalgekapte hectares (zonde!). Bij terugkomst dartelde het alweer van de kinderen die van een kerkkampje hadden. Ze nodigde ons uit om een hapje mee te eten (come eat! Meer engels konden ze niet) ondertussen was t gaan regenen, maar besloten we toch naar een andere plek te gaa in de hoop op iets meer rust. Geheel doorweekt onze tent opgezet en eten gekookt in het houthok (niet ruim!).

De volgende ochtend tikte de regen nog vrolijk op de tent, maar natuurlijk gingen we gewoon wandelen. Echt nieuw zeelands wandelweer. De eerste paar minuten denk je: ik word helemaal niet nat, en de volgende minuut denk je: shit ik ben doorweekt! Nou na 8 km sopte t in de schoenen en zijn we terug naar de tent gegaan. Lekker met droge kleren in de schuilhut gaan zitten spelletjes doen. Dit werd ecte ruw verstoord door een klein groepje enorm doorweekte scouts die in de schuilhut wouden slapen, dus wederom belande we in het houthok.

Omdat we niet genoeg eten konde meenemen moesten we boodschappen doen. Op de terugweg nog even een koffie gehaald in een cafeetje. Daar zijn onze handschoenen in de oven gestopt om ze wat te drogen. Bij de tent terug vertrokken de scouts net dus konden wij de schuilhut weer innemen, vuurtje erbij en alles proberen te drogen. Dat koste wel een zooltje van marijke, gezien de wind die in t vuur heeft geblazen. Na 36 uur besloten de wolken dat de regen op was en ging het drogen van spullen aanzienlijk sneller. Wederom een prachtige wandeling en s middags weer terug naar onze vorige kampeerplek omdat die centraler lag voor onze laatste wandeldag. Daar was weer een andere scoutinggroep zomerkamp aan t houden. In finland is t al zomervakantie! De laatste wandeling kwamen we weer langs de informatie, waar ze wifi hadden, dus even de mail checken. Minder mooi nieuws want AEGON heeft geen plek meer voor pieter dus dat wordt op zoek naar een nieuwe baan.

De volgende dag naar een camping voor een welverdiende douche! De dag erna wouden we bij een uitkijktoren slapen maar die stond nog bijna midden in de stad dus toch maar weer een stukje verder, dus uiteindelijk onze langste fietsdag met 108 km. Op een soort onbemande camping ons tentje opgezet. Nu we meer in t zuiden komen wordt t landschap vlakker en opener. De lavuu (schuilhut) waar we wilde slapen snel gevonden. Weer een lekker vuurtje gemaakt, en die was zo goed dat we zelfs ons eten op t vuurtje (kooltjes) hebben gemaakt. Nog een bijzonder leuke avondwandelng gemaakt over stijle rotspatijen!

Onze laatste echte fietsdag (zoals we dat zelf zien dan) naar Turku, de havenstad van finland. Daar een turku kaart gekocht waar we goed gebruik van hebben gemaakt; 5 musea in geweest en een 2,5 uur durende rondrit door turku en de bezichtiging van de cathedraal en burcht met een nog 2 andere toeristen en een gids.

Met de bus zijn we naar onze boot gegaan, want die vertok 70 km buiten turku. Met de boot maar een klein stukje naar een eilandje. Tussen finland een zweden licht een enorme eilanden groep die werkelijk schitterend is. Goed te fietsen en met veel vogels. Dus wat eilandhoppen naar het hoofdeiland (aland) daar onze tent voor de komende dagen neergezet.

Op 16 juni hebben we een beetje gefietst en gewandeld. Het is hier een mooi bos/water/rots landschap. Overigens wil het water ook wel eens op het land staan. Op sommige plekken was het moeilijk om droge voeten te houden.

Een dag later stond een kayak toer op het programma. Het nadee was dat waar we heen wilde we wind mee hadden en dat het verste punt makkelijk bereikt was. De terugweg bleek aanzienlijk moeizamer. Flinke golven op een open stuk zorgde ook nog voor een nat pak. Wel was het erg mooi om tussen talloze eilanden en volgels te kayakken.

Ondertussen hebben we weer een aantal foto's geplaatst. Deze zijn te vinden op de andere site onder de albums dropbox en lofoten. Binnen niet al te lange tijd kunnen we weer rustig een mooie selectie op de site zetten.

Statistieken.
Dag 84: 73 km
Dag 85: 53 km
Dag 86: 64 km
Dag 87: 13 km fietsen en 22 km wandelen.
Dag 88: 11,5 km wandelen.
Dag 89: 33 km
Dag 90: 11 km fietsen en 19 km wandelen.
Dag 91: 22,5 km wandelen.
Dag 92: 75 km
Dag 93: 108 km
Dag 94: 77 km
Dag 95: 75 km
Dag 96: 0 km
Dag 97: 0 km
Dag 98: 33 km
Dag 99: 55 km
Dag 100: 24 km fietsen en 10 km wandelen.
Dag 101: 30 km kayakken en 8 fietsen

Dan komen we op een totaal van 4765 fietskilometers.

• 18 Juni 2009 - 12:59

Lody:

Klinkt wederom prachtig!! Nu maar hopen dat de wolken voorlopig ver weg gaan waaien, zodat jullie nog lekker van t weer kunnen genieten.. :) Hier in NL is het overwegend goed weer! :) En wat vervelend van Pieters werk zeg! Zijn jullie speciaal daarvoor richting het westen gekomen.. Naja nu nog niet natuurlijk.. ;)

Tot zeeer binnenkort! Veel liefs, Lody

• 18 Juni 2009 - 13:09

Toiny:

Wat een narigheid, het bericht van Aegon. Geniet nog maar extra van de laatste dagen. Tot gauw.

• 19 Juni 2009 - 07:31

Mar:

Nou jongens, dan zit het er alweer bijna op! Na meer dan 100 dagen fietsen. Geniet nog een weekje! Liefs

• 19 Juni 2009 - 11:41

Lucy:

Wat vervelend voor Pieter wat betreft zijn werk. Hopelijk is er na een niet al te lange periode weer iets leuks in de aanbieding. Wij hebben er ook net een fietsvakantie op zitten. Veel regen en storm gehad en heb regelmatig aan jullie gedacht want ik ben echt een mooiweerfietser, maar het was wel een mooi eiland dus wel genoten.

Veel liefs

• 22 Juni 2009 - 08:25

Andrea:

De laatste loodjes!!!!
    Ook voor mij, want een keer raden, vanmiddag heb ik mijn laatste tentamen!! Dus als je terug komt heb ik al vakantie.
    Wat een gedoe met dat werk van Pieter echt super stom.
    Ik moest even aan iets anders denken toen ik wifi las (door denker)
    Goede reis naar huis en tot snel ;)
    Liefs Andrea

• 25 Juni 2009 - 20:11

Marijke,pieter:

jullie geweldige reis loopt ten einde.
    De ervaring en belevenis zijn in de rugzak opgeborgen.Aarzel niet deze regelmatig te openen en stil te staan dat je dit samen mocht beleven.
    Tot ziens en succes bij het vinden van een baan.
    Emmy,Jan