Soms zit het mee en soms zit het tegen - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van pieterenmarijke - WaarBenJij.nu Soms zit het mee en soms zit het tegen - Reisverslag uit Stockholm, Zweden van pieterenmarijke - WaarBenJij.nu

Soms zit het mee en soms zit het tegen

Door: marijke en pieter

Blijf op de hoogte en volg

03 April 2009 | Zweden, Stockholm

Omdat we maar een halve dag in goteborg zijn gebleven toch pas een berichtje uit goteborg.

Vanuit krusa zijn we redelijk noord gereden naar cafe ellegaard bij een steeds straffer wordende noorden wind. Cafe ellegaard was weer een prima plekje achter een cafeetje. Met een leuke hond genaamd maggy die het heerlijk vond om te spelen.

De volgende dag stond er ineens een noordenwind met windkracht 7 ongeveer. Het duurde anderhalf uur om in het eerstvolgende dorp te komen wat 12 km verderop lag. Dus moesten we onze voorgenomen afstand wat bijstellen. Het werden er maar 33. Zoveel wind tegen steld de benen en ook zeker de moraal op de proef. Overigens maakte een mooie natuur kampeerplaats weer een stuk goed. Met schuilhutjes vuurplaats, wc en water. Domper was dan weer dat het droge gras wat we aanstaken voor vuur (in de vuurplaats natuulijk) meteen weer uitwaaide door de idioot harde wind. Waardoor marijke enigsinds gefrustreerd raakte dat een vuurtje maken niet lukte. In sneeuw, regen en met enkel een magnesium stick is het vroeger toch echt gelukt. Maar tegen de wind konden we niet op. Dus moesten we het zonder vuur doen die avond.

Een dag later vertrokken we uit vejen voor een lange afstand naar them, hier zou een kampeerplaatsje bij mensen thuis zijn. We kwamen langs erg veel heuvels en met toch nog windkracht 5 tegen werd 95 km toch weer een zware dag. Maar bij het zoeken naar de kampeerplaats kwamen we een mevrouw tegen die ons bij haar thuis uitnodigde omdat kamperen toch wel erg koud is. We hebben gezellig de hele avond met hun gepraat en lekker binnen kunnen slapen. Het afzien was meteen weer vergeten.

De volgende dag volgde nog een paar kilometer naar silkeborg waar we drie rustdagen hebben gehouden om beter weer af te wachten en de enigszins sputterende knieen te laten herstellen. We hebben rond silkeborg heerlijk kunnen wandelen en we zijn naar een zoetwater acquarium museum geweest. Erg leuk allemaal en een schitterende omgeving.

Vanaf silkeborg zijn we naar viborg gereden over een mooi bossig afwisselend met velden traject met wind mee! Dat ging lekker. Ook het zonnetje begon ons wat op te warmen. Nog voor de lunch hadden we de 55 km van die dag al afgelegt. Nog even in viborg rond gelopen. Maar afgezien van een prachtige kathedraal had het stadje weinig te bieden.

De volgende ochtend was er weer een zonnetje en een behoorlijke wind, maar dan mee! Sjoef daar vlogen we letterlijk naar onze bestemming. Wederom een mooi traject. Vooral grappig is de combinatie heide bos die we meer zien in denemarken. Aangekomen bij ons geplande ocernachtings adres bij een fjord bleek er niemand thuism maar de zoon van deze mensen (tegen de 100) had ons gezien en het water aangezet en de plaats voor de tent gewezen. We spraken ook nog met zijn oom en later nog met een man die op visite was bij iemand in t dorpje. Oorspronkelijk een amerikaan die wortels in scandinavie had en een deense vrouw. Het was een bevlogen geschiedkundige en een bijzonder leuk gesprek. Wat zijn denen toch enorm vriendelijk!

Met nog steeds redelijke wind mee zette we onze tocht voort naar de duinen. Onderweg nog wat hertjes gezien die niet zeker wisten of ze bang voor ons moesten zijn.
Wegens een gebrek aan douche de vorige en de komende dag wouden we een adres met douche. Deze mensen waren echter niet thuis dus het werd weer een prachtige natuurplek en slapen in een schuulhutje.

Door de duinen fietsten we de hele dag en dat was prachtig. Volgens ons boekje was er helemaal niets op de plek waar we wouden slapen dus we waren zeer gelukkig met de schuilhutten en een vuurplaats. Met de mislukte vuurpoging eerder gingen we meteen hout sprokkelen. Daarna op de fiets naar skagen, 8 km verder en naar het meest noordelijke puntje van denemarken. Ook nog even water halen omdat dat op onze slaapplaats er niet was. S avonds een heerlijk vuurtje, ditmaal wel gelukt :)

S ochtends subtiel gewekt door een vos die aan ons grondzeil zat. We zaten beide acuut rechtop in bed. Het vosje scharrelde nog wat rond bij de vuurplek en was duidelijk niet bang voor ons. Wij bekeken hem dan ook vanuit de tent. De dag zouden we naar fredrikshavn fietsen, zuid dus. Maar wederom geen wind tegen. In fredrikshavn hadden we weer een schitterende overnachtingsplek met vuurtje en douche! We hopen dat ze in noorwegen en zweden net zulke mooie natuur kampeerplekjes hebben.

Natuurkampeerplekken zijn er in twee soorten. Bij mensen aan huis of zomaar ergens in de natuur. Overeenkomsten zijn dat ze aangegeven zijn en opgenomen in een boek"overneating in de fry". Daarnaast zijn er weinig voorzieningen bij. De echt veldjes hebben vaak niks. Maar er waren ook erg veel met kleine schuilhutjes (lage hutjes met een schuind dak tot de grond. Aan drie kanten dicht tegen de wind) waar je in zou kunnen slapen. Bovendien zijn deze plekken vaak op de meest mooie locaties.

Gister met de boot van fredikshavn naar goteborg. Een enorme stad vergeleken met alle steden die we in denemarken gezien hebben. Wij hebben al weer enorm veel zin in het ontdekken van zweden en noorwegen. Denemarken was geweldig en de fietsroute (jutlandroute) een echte aanrader (emmy en jan, marja) met weinig hoogte verschil en door het gastvrije denemarken.

Statistieken:

Dag 25: 15 km

• 03 April 2009 - 08:38

Timo:

Ha Pieter & Marijke,

Zijn jullie nog heel na al deze ontberingen? ... en kijk uit voor de Rangifer tarandus in het hoge noorden! Veel plezier met de rest van de tocht!

Grtn Timo

• 03 April 2009 - 09:35

Sophie:

hoi!
    Wat een verhalen weer, dapper hoor! Het lijkt me daar erg mooi
    veel plezier op het volgende traject!
    liefs Sophie

• 03 April 2009 - 21:04

Emmy,jan:

bedankt voor de tip maar jullie zorgen dan wel voor zuidenwind als we naar het noorden fietsen en voor noordenwind wanneer we weer naar de Lage Landen fietsen
    Veel geluk en geniet ervan.
    Julie moeder en tantes hebben een zeer goede jaarvergadering op Vlieland gehad.En ook nu weer geen notulen gemaakt!
    Groeten Emmy en Jan

• 03 April 2009 - 21:18

William:

Klinkt wat bar en boos, maar ook erg mooi. 100% back to nature zo te horen. Veel plezier in Zweden!

• 07 April 2009 - 08:58

Mar:

Wat een avonturen! Ik hoop dat het net zo interessant blijft de komende tijd! Maar wel mét de mogelijkheid om een vuurtje te maken!
    Liefs!!

• 08 April 2009 - 10:30

Frank:

Ja, ik vind de Denen ook leuk. Zet'm op in Zweden!

Frank & Ellen & kleintjes